I mina ögon är det ett tröttsamt tjafs om att IQ-test inte mäter intelligens. Om ni frågar mig, så är intelligens det man mäter med IQ-test. IQ-test som är värda namnet bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet. Om man på ett tillförlitligt IQ-test får en IQ på exempelvis 135, så är det högst sannolikt att man är höggradigt intelligent. Man kan inte slumpmässigt skaffa sig ett sådant resultat. Däremot kan man vara väldigt intelligent och ändå strunta i att göra bra ifrån sig på ett IQ-test. Man kan ganska enkelt låtsas vara dummare än vad man är. Det är betydligt svårare att låtsas vara mera intelligent än vad man är.
IQ-test som Mensas och Illustrerad vetenskaps mäter på olika sätt hur hög IQ man har. Mensas test är baserat på progressiva matriser och mäter uteslutande förmågan att se vilken figur som skall följa i en svit (Jag vill påstå, att Mensas övervakade test med 45 frågor som skall besvaras på 20 minuter är för "trångt" och bara testar förmågan att se visuella mönster och komplettera med den figur som saknas.), medan Illustrerad vetenskaps test mäter talförståelse, visuell intelligens, logik, verbal förmåga och minne. (Och där kan ju jag undra varför minne hör dit. Jag menar, att man förmodligen kan ha ett utmärkt minne utan att vara väldigt intelligent.)
Att ha bollsinne och vara musikalisk är ju bra, men det har inte mycket med IQ att göra. Pratet om multipla intelligenser är förvirrande. Det handlar om talang och anlag, men inte om intelligens. Intelligens är det man mäter med omfattande och varierade IQ-test - som exempelvis Illustrerad vetenskaps. Man mäter inte bollsinne med ett IQ-test.
Sedan kan man ju påstå, att högskoleprovet på sätt och vis är ett IQ-test. Det testar förvisso även ordförråd, läsförståelse med mera. Det är inte "kulturfritt". Men man kan inte gärna vara "korkad" och ändå (utan fusk) få ett väldigt bra resultat på högskoleprovet.
Världens ledande intelligensforskare är eniga om att intelligens "(...) involverar förmågan att resonera, planera, lösa problem, tänka abstrakt, förstå komplexa idéer, lära snabbt och lära av erfarenhet. (...) att 'fatta galoppen', begripa saker eller 'lista ut' vad man ska göra.
Intelligens, enligt denna definition, kan mätas, och intelligenstester mäter den väl." (Ur Linda Leopolds bok "Smartast i världen". - Pocketförlaget, 2014. - s. 57.)
En ytterligare aspekt att räkna med är ju snabbhet. Om man har obegränsat med tid torde man klara ett IQ-test bättre än om man måste lösa det snabbt. Att "dra i långbänk" är inget man bör syssla med när man gör ett tidsbegränsat IQ-test. Då bör man inte sjunga långsamhetens lovsång.