torsdag 17 oktober 2024

Så skickligt


 
I kväll blev det ingen körsång. Vår körledare fick förhinder. Jag får trösta mig med detta. Det är svårt att tänka sig hur det skulle kunna bli bättre. Detta är av högsta klass. 

onsdag 16 oktober 2024

En maffiafilm



"De omutbara" är en hyfsat bra film. Betyget i IMDb är rimligt. Men Brian De Palma anses väl i vissa kretsar som en kass regissör. Det håller jag inte med om. När jag ser den här filmen, så tänker jag att han är väl inte sämre än Scorsese.

tisdag 15 oktober 2024

Några bra TV-serier


 Vi har "castat" många TV-serier genom åren. Jag har satt betyg på dem, med en femgradig skala. Det krävs mycket för att jag skall dela ut högsta betyg. 

Här är några av de TV-serier som jag har tyckt bäst om (sedan flera år bakåt och t.o.m. år 2021) - utan någon särskild ordning:

Mrs Wilson
The Day
Efterlysta för mord (säsong 1) 
Hidden (säsong 2)
The Sinner (säsong 2)
White House Farm
The Queen´s Gambit
Kärlek och anarki (säsong 1)
Borgen (alla säsongerna!)
Keeping Faith (säsong 3)
Line of Duty (säsong 6)
Ministern (säsong 1)
After Life (säsong 1)
Manhunt (säsong 1)

måndag 14 oktober 2024

Några skickliga skådespelare


 
Ganska intressant, detta - tycker jag. Det är trevligt när proffs berömmer andra proffs. 

söndag 13 oktober 2024

Omtugg, omtugg...

Bra skrivet - detta. Man kan sannerligen undra vad Ulf Lundell håller på med. Har han blivit en senil och tjatig, grinig, gammal gubbe? 

En besvikelse



Nu har jag sett den igen - "Öster om Eden". Jag såg den när den var ganska ny. Då tyckte jag nog, att den var riktigt bra. Nu tycker jag, att den är medioker. Jag står inte ut med den påklistrade stämningsskapande musiken. Jag finner vissa scener överdramatiska. Och "ouvertyren"? Vad var det?

Nej, den här filmen gränsar till pekoral - nästan sentimental smörja. Jag tänker inte se den flera gånger.

fredag 11 oktober 2024

Dubbla budskap

Detta stämmer ju inte helt överens med den information som jag har fått av en jurist knuten till författarförbundet. Enligt henne måste man vid en offentlig högläsning kontakta den nu levande författaren för att få tillåtelse att läsa ur hans/hennes verk. Och det gäller även om det bara är ett kort stycke. 

Och om jag exempelvis vill offentligt läsa högt en dikt av den nu avlidne Tomas Tranströmer, så måste jag få klartecken till det av den person som har ärvt upphovsrätten. Upphovsrätten då gäller i 70 år efter Tranströmers död. 

Dock - och nu blir det lite komplicerat - har jag citaträtt. Om jag vill belysa ett eget påstående, så får jag citera så mycket som är nödvändigt för att syftet skall vara klart.

torsdag 10 oktober 2024

En vacker sång


Bild av signaturen liljan95. 

Den här sången skall "min" kör sjunga om ett par veckor. Det blir vackert. Text och musik av Annika Orädd och Evelina Edman. 

onsdag 9 oktober 2024

Frågegodis





 
Jag gillar frågesporter. Nu ser jag de här två. De är bland tre-i-topp när det gäller frågesporter. Nummer 1 (ohotad) är "Alla mot alla". 

I "Jeopardy" gillar jag speciellt spridningen. Så många olika kategorier - ofta med en "twist"!

I "Kulturfrågan Kontrapunkt" gillar jag särskilt mycket "nöten" - där man skall lista ut ett samband mellan ett musikstycke, ett konstverk och ett litterärt verk. 

Det är alltid roligt när jag kan svar på någon fråga som ingen annan kan svaret på. (Jo, det har hänt.) Jag hade gärna varit med och tävlat.

tisdag 8 oktober 2024

måndag 7 oktober 2024

söndag 6 oktober 2024

Från ett besök. 3

 Mitt sista kort från resan:


Och det blev morgon den tredje dagen. Dags att förbereda hemfärd. 

Från ett besök. 2

Jag fortsatte att ta bilder.


Ett rum med utsikt. Lördag morgon.



Vi tog en promenad mitt på lördagen. Här vandrar man gärna.




Vi promenerade i min barndoms stad. Här i stadsparken.

Från ett besök. 1

 

Vi åkte till Skåne. Jag tog några kort.


Utsikt från ett "bädderi" fredag kväll.



En hund en fredag kväll.




En annan hund samma fredag kväll.


torsdag 3 oktober 2024

Okända gillar

Som ni kanske vet, så har jag en YouTube-kanal där jag läser högt. Den senaste videon har fått ett par tummar upp. Och jag har ingen aning om var de uppskattningarna kommer ifrån. Suck.

onsdag 2 oktober 2024

Bra för minnet

 


Nu är det en ny säsong av "Hela Sverige bakar". Det är en trevlig programserie, tycker jag. Det är intressant att memorera deltagarnas namn så fort som möjligt. Jag kan nu - efter första programmet - allas förnamn och efternamnen på de två som har samma förnamn.

Så där håller jag på i en del andra sammanhang också. Jag vill exempelvis så fort som möjligt memorera namnen på deltagarna i "Vem bor här?" och "Kockarnas kamp". 

Efter ett tag så har jag hittat några favoriter. 

Jag tänker, att dessa minnesträningar är bra hjärngympa. 

tisdag 1 oktober 2024

Still alive and kicking

Idag fick jag rycka in och fixa en hemsida. Egentligen har jag lämnat allt det där bakom mig, men nu behövdes min hjälp. Det är lite trevligt när en gammal gubbe som jag kan hjälpa till med en hemsida. 

Sååå vackert


 
Det var Rick Beato som fick mig intresserad av den här låten med Tori Amos. Det är en kolossalt bra cover. Frågan är om inte den överträffar originalet.