söndag 25 april 2021

Omgiven av idioti

Thomas Eriksons "Omgiven av idioter" är en töntig bok. Den bygger inte alls på vetenskapliga fakta. Den är ett pekoral. Den är ett "hittepå".

För det första: att dela in mänskligheten i fyra typer. Hur fånigt är inte det?

Sedan är det ju ytterst tveksamt om människor som anser sig omgivna av människor som inte tänker i samma banor som dem själva betraktar de andra som idioter.

Att tänka annorlunda är inte samma sak som att vara oduglig på att tänka. Att behöva påpeka något så trivialt känns ju genant. Att andra tänker annorlunda än jag får jag stå ut med. Men att människor tänker helt jäkla fel står jag inte ut med. 

Det är de facto så, att jag varje dag upptäcker tecken på idioti bland människor. Det är idioter i trafiken som inte kan högerregeln, bilister som inte kan blinka när de svänger, bilister som inte begriper hur de skall bete sig i en cirkulationsplats (slarvigt kallad "rondell"), cyklister som tror att de äger vägen och syns och hörs i mörker och larm, et cetera. Och så dessa dummerjönsar som slänger allt möjligt skräp i hundlatriner! Och så dessa dummerjönsar som inte gitter ta sig till en riktig återvinningscentral utan sätter/ställer/lägger allt möjligt bråte i eller nära närmaste sopkärl. De är kanske inte idioter i andra sammanhang, men i de sammanhangen är de helt bakom flötet. 

Inga kommentarer: