lördag 18 mars 2023

Lite om ett maktmissbruk


Bilden är hämtad från Dagens juridik.

Kolla detta.

Kolla också detta:
"7 § Den som fysiskt antastar någon annan eller utsätter någon annan för störande kontakter eller annat hänsynslöst agerande döms, om gärningen är ägnad att kränka den utsattes frid på ett kännbart sätt, för ofredande till böter eller fängelse i högst ett år" (Ur Brottsbalken)

Kolla även detta: Preskriptionstiden för sexuellt ofredande är fem år. Men det finns de som anmäler efter exempelvis nio år. 

Och så har vi kommunala bestämmare, som stolt slår sig för bröstet och påstår, att de har "nolltolerans mot mobbning". Men om den påstådde mobbaren sedan blir mobbad av före detta arbetskamrater - det bryr sig inte ledningen om.

Det har förekommit maktmissbruk när det gäller detta. Jag vet. Och jag har stöd av en expert på arbetsrätt. 

Det har hänt att någon chef inom offentlig sektor har "köpt ut" personal som har blivit besvärlig. Egentligen skulle en åklagare ha granskat det hela, men något sådant hände inte. Maktmissbruk är bara förnamnet. Chefen borde ha fått sparken. 

Det finns lättkränkta människor som får tolkningsföreträdet och kan stöka till det ordentligt. De kan känna sig kränkta flera år efter det beteende som uppfattades som kränkande. Och trots att den person som utpekades som mobbare blev rättsvidrigt straffad och utköpt, så kan den lättkränkta personen frysa ut den påstådda mobbaren för resten av livet. 

Det hela är ruttet.

Inga kommentarer: