torsdag 16 april 2020

Tuffa tider

Det är tuffa tider vi lever i nu - med coronaviruset. I sommar kanske vi har facit. Då kanske vi kan säga vad som sköttes bra och vad som sköttes dåligt. 

Vad bör vi lära oss? En sak som har blivit väldigt tydlig är att vi inte borde resa så mycket. Viruset kunde kanske ha stannat i Kina om inte en massa kineser hade flugit utomlands - och om inte en massa turister hade besökt Kina.

En annan sak som vi borde ha lärt oss är att "stämma i bäcken" och inte vara så sena med att "hoppa på tåget". Björn Olsen såg det komma för länge sedan. Nu kan han säga "Vad var det jag sade?".

En tredje sak som jag har tänkt på i det här sammanhanget är att vi tvingades till att undvika stora sammankomster. Det förde med sig, att många höll videokonferenser. Men då visade det sig, att Zoom som användes för det inte går att lita på.

Slutligen: vi kan inte återgå till det levnadssätt vi hade innan covid-19 drabbade oss. Vi måste "ställa om" väldigt mycket. Konsumismen måste få ett slut. Globaliseringen har visat sitt fula tryne. Vi måste tänka lokalt och närproducerat.

Inga kommentarer: