Visst är det märkligt? Tror ni att det bara är fejkat? Det tror inte jag. Men förklara det kan jag inte. Det handlar nog om energifält som går att påverka utan beröring.
Google använder cookies för att analysera trafiken till den här webbplatsen. Därför delar vi information om din användning av vår webbplats med Google.
Min blogglista
fredag 31 juli 2020
torsdag 30 juli 2020
En skylt
Det finns inte många bilister i min stad som lyder den här skylten om gångfartsområde. Det kan vara så, att de inte såg den. Det kan också vara så, att de såg den men inte begrep vad den betyder. Det kan vidare vara så, att de såg den och vet vad den betyder - men de skiter i den. De flesta bilister här i staden - tror jag - vet inte alls vad den betyder.
Men, snälla! Läs på! Fatta! Man måste inte vara medlem i Mensa eller så för att begripa detta enkla.
onsdag 29 juli 2020
Egendomligt för mig
Alltså - Instagram... Jag kan inte förstå hur vissa "instagrammare" tänker. De verkar vara ofattbart ytliga. Det är aldrig något djup i det de publicerar. De kan lägga ut bild efter bild efter bild i all oändlighet på sina ansikten. Hur självcentrerad kan en människa vara? Hur egotrippad? Det är så otroligt tragiskt. Det är andefattigt, torftigt, banalt, trivialt, ynkligt och totalt likgiltigt. Samtidigt kan de ha tusentals följare som gillar i princip allting de lägger ut. Jag fattar inte.
Etiketter:
Etik,
Filosofi,
Psykologi,
Sociala medier,
Sociologi
tisdag 28 juli 2020
måndag 27 juli 2020
Facit till gårdagens hjärngympa
Rätt svar är aeigmrtt. Kasta om bokstäverna och få Magritte. Han var den ende konstnären. De övriga var kompositörer: Haydn, Händel, Mozart, Schubert, Wagner och Verdi.
söndag 26 juli 2020
Kollektiv torftighet
När jag surfar runt i Facebook, Instagram och Twitter blir jag ofta bekymrad över torftigheten där. Folk skriver om helt likgiltiga saker, lägger ut bilder som är helt ointressanta och tweetar om trams och dumheter. Vad är det med folk? Varför är det så mycket ytligt nonsens? Varför kan de inte komma med något verkligt intressant eller till och med något djupsinnigt och nyskapande?
Och så denna törst efter uppmärksamhet... Folk kan publicera saker som knappt kan intressera någon annan än på sin höjd släkt och vänner. För att locka till sig besökare och "klick" och "likes", så använder man någon hashtag som egentligen inte har med saken att göra - men den drar till sig nyfikna. Patetiskt.
Hjärngympa
adhny aegimrtt amortz aegnrw bcehrstu dehlnä deirv
En bokstavskombination hör inte hit. Vilken? Varför?
Rätt svar i denna blogg i morgon. Detta kräver vissa förkunskaper.
En bokstavskombination hör inte hit. Vilken? Varför?
Rätt svar i denna blogg i morgon. Detta kräver vissa förkunskaper.
lördag 25 juli 2020
En livsstil? Njae...
Pryda läsare varnas. Om ni inte vill se nakna människor på film, så bör ni inte klicka på bilden. Då visas nämligen många nakna människor. Filmen handlar om naturism som en livsstil. Jag tycker inte, att det är en livsstil. Det handlar i min bok bara om att sola och bada naken. Man måste inte vara naken stup i kvarten och överallt. (Och kvinnan som "guidar" oss är knappast pryd...)
Vad är då poängen med denna nakenhet? Känslan av frihet, att slippa blöta badkläder och att bli jämnt solbränd över hela kroppen - det gillar jag.
fredag 24 juli 2020
Dagens citat
1911 – Några bönder återupptäcker inkastaden Machu Picchu i de peruanska Anderna, sedan en skogsbrand har bränt bort en del av den vegetation som täcker den. Staden, som tros ha varit sommarresidens för Inkarikets härskare, var bebodd fram till Spaniens erövring av riket 1532, men blev sedan övergiven och ”bortglömd” av indianerna. Spanjorerna hittar den dock aldrig (de känner inte heller till dess existens) och den får därför förfalla utan mänskliga ingrepp. Den amerikanske äventyraren och historikern Hiram Bingham III uppmärksammar upptäckten och skriver en rad artiklar och böcker om den, vilket leder till att han får äran av upptäckten. 1983 upptas staden på Unescos världsarvslista.
Ur Wikipedia om dagens datum. Några peruanska bönder gjorde upptäckten. Vem tog åt sig äran? En amerikanare. Så går det alltför ofta till här i livet. Någon gör något viktigt - någon annan tar åt sig äran.
torsdag 23 juli 2020
Från en studio
onsdag 22 juli 2020
Triss
Tre konsertfilmer som jag inte vill vara utan. Huvudpersoner är tre gitarrister. Tre olika stilar. Alla mästerliga. Jag tänker, att ingen samling med konsertfilmer är komplett utan dessa tre.
tisdag 21 juli 2020
Födelsedag
I dag firar jag Robin Williams - som tyvärr inte finns kvar bland oss. Här ser vi honom i en stark scen ur "Will Hunting" - en av mina favoritfilmer. Jag är ju HSP och den här scenen får mig alltid att börja gråta.
Några rader om betydelse
Ibland frågar jag mig själv: Spelar det någon roll om jag är levande eller död?. Man kan också formulera det så: Gör jag någon skillnad alls? Lämnar jag något som helst avtryck?
I mina dystra stunder svarar jag "Nej!" på alla de frågorna. I mina ljusare stunder tänker jag, att framtiden skall frikänna mig. I framtiden kommer man att inse värdet av mina bloggar och mina böcker som aldrig blev publicerade. I framtiden skall man bli varse att jag gjorde skillnad i flera avseenden.
Etiketter:
Blogg,
Böcker,
Etik,
Filosofi,
Förändring,
Psykologi,
Sociologi,
Tid,
Tidsanda,
Utveckling
måndag 20 juli 2020
Födelsedag
Facit till gårdagens hjärngympa
Talen i rutorna skall vara:
7 4 3
8 5 9
1 2 6
Det tal som skall stå på frågetecknets plats är 21.
söndag 19 juli 2020
Hjärngympa
Placera talen 1-9 i de tomma rutorna, så att summorna i cirklarna stämmer. Summorna vågrätt och lodrätt skall också stämma. Till sist: vilket tal skall stå på frågetecknets plats?
Rätt svar i denna blogg i morgon.
lördag 18 juli 2020
Mera gnäll
Jag slutar nog aldrig att förvåna mig över folks dumhet. Varenda dag får jag anledning att undra "Hur tänkte man här? Är man fullständigt korkad?".
Det är med blandade känslor jag betraktar mina medmänniskor. En del är fantastiska personer, en del är som folk är mest och en del (en alltför stor del, tyvärr) är svåra att stå ut med.
fredag 17 juli 2020
En klassiker
Den här låten är en klassiker. Den har sin givna plats i musikhistorien. Men gör tankeexperimentet att någon okänd person skulle ställa upp i "Idol" med den här låten - och ingen hade hört den tidigare. Personen som framförde den skulle inte ha gått vidare - tror jag. Där har vi hamnat: folk som sitter i någon jury är bara ute efter pengar. Ser de inte storkovan rulla in, så är de inte intresserade. Talang, originalitet och begåvning är mindre intressant.
Etiketter:
Förändring,
Gitarrspel,
Musik,
Tidsanda,
Utveckling
torsdag 16 juli 2020
onsdag 15 juli 2020
SRV
tisdag 14 juli 2020
Dagens citat
Jag fortsätter på den inslagna vägen. Jag har lätt för att älta...
"Varken supermat, Mozart, appar, schack, böcker hemma eller amning kan alltså höja intelligensen hos barn. Men det finns ett säkert, vattentätt, långsiktigt och pålitligt sätt att öka barns kognitiva förmåga i hela befolkningen: skolan. (...)
varje år extra av utbildning motsvarar mellan 1 och 5 högre IQ, och att det är en effekt som håller i sig senare i livet." (a.a., ss 114f)
måndag 13 juli 2020
Dagens citat
Jag fortsätter med citat som har anknytning till den här posten.
"Teorin om multipla intelligenser kan låta tilltalande. Men en vetenskaplig teori är inte värd någonting om den saknar stöd och belägg från experiment och observationer, och det finns inga belägg för Howard Gardners teori. Själv har han varken samlat in data eller utformat några tester som skulle kunna pröva teorin för att visa att den stämmer, eller inte stämmer." (s. 109)
"Det finns många andra vanliga och spridda men felaktiga eller motbevisade teorier om intelligens. Mozarteffekten är en." (s. 110)
"Samma sak gäller schack. Det finns ett samband mellan schack och kognitiv förmåga. Men det är troligare att det betyder att matematisk begåvning kan göra det enklare att bli bra på schack än att man blir smart av att spela mycket schack. (...)
Det verkar helt enkelt inte finnas någon slags allmän konditionsträning för hjärnan, som gör att den blir bättre på annat än just det man tränar på." (s. 113)
Min kommentar: man blir inte smartare i största allmänhet av att lösa sudoku. Man kan däremot bli lite bättre på att lösa sudoku. Men man blir inte bättre på att spela schack eller bridge eller någonting annat genom att lösa sudoku - det gäller bara sudoku.
Facit till gårdagens hjärngympa
Rätt svar är EGNNSTU.
Förklaring: kasta om bokstäverna och bilda ordet stenugn.
Här handlar det om saker som hör ihop. Mat förhåller sig till fat som vin till glas. Pizza hör ihop med stenugn.
De andra orden hör inte lika naturligt ihop med pizza: badkar, bäddsoffa, växthus, kylskåp och kontor.
söndag 12 juli 2020
Hjärngympa
AMT förhåller sig till AFT som
INV förhåller sig till AGLS.
Alltså förhåller sig AIPZZ på samma sätt till
AABDKAR
ABDDFFOSÄ
EGNNSTU
HSTUVXÄ
KKLPSYÅ
eller
KNOORT
?
Rätt svar i denna blogg i morgon.
lördag 11 juli 2020
Film sedd igen
Tyvärr... Tidens tand har gjort sitt. Den här filmen har passerat bäst-före-datum. Berättartempot är segt. Här borde klippas. Betyget 8,6 är helt klart för högt med vår tids mått mätt.
fredag 10 juli 2020
Ännu en lista...
Vad är detta för skämt? Gör om och gör rätt! En sådan här lista utan Kinks, Hollies, Troggs, Pink Floyd, Fleetwood Mac, Santana, Ronettes, Supremes, Bob Dylan, Leonard Cohen, Donovan, Van Morrison, Jimi Hendrix, Joe Cocker, Joan Baez, Cilla Black, Joni Mitchell, Dusty Springfield och några till är en kass lista.
Vilka har röstat fram den här 50-i-topp-listan? Några som inte har en susning om popmusik från 1960-talet? En slumpgenerator?
Så coolt...
Kan inte låta bli att referera till förra posten. Författaren blev medlem i Mensa, men hon gick ur när det var dags att förnya medlemskapet. Anledning? Hon tyckte, att det var för många "mensaner" som hade tråkiga attityder. De hade bevisligen hög IQ, men de hade dåligt omdöme.
Det kallar jag för stark integritet. Tufft gjort.
torsdag 9 juli 2020
Dagens citat
Jag kommer att ha anledning till att återkomma med flera citat ur den här eminenta boken. Just nu får det räcka med två citat.
"Försöksledaren kan läsa upp en rad tal eller bokstäver, och be dig återge dem i omvänd ordning, eller sorterade i storleks- eller bokstavsordning. Du kan också få göra enkla matematiska uträkningar i huvudet. Du kan få höra en kort berättelse och svara på frågor om vad som hände i den. Därefter kan psykologen testa din allmänbildning och din ordförståelse, och även till exempel be dig skriva ned så många ord som börjar på bokstaven T du kan komma på på en minut. Din snabbhet och koncentrationsförmåga testas med enkla uppgifter som ska lösas så snabbt som möjligt, till exempel Kryssa över alla jämna tal i följden 1 5 3 2 7 5 9 4 8 1 6 2 9 7 7 3 5 ... Du kan också bli placerad framför en rad av lysdioder, med uppgiften att så fort du kan sätta fingret på den som börjar lysa, för att testa din reaktionshastighet. Efter det kan du få frågor om berättelsen du hörde tidigare, för att försöksledaren ska se hur mycket du kommer ihåg efter att hjärnan har varit upptagen med annat. Till sist kan hon testa din spatiala förmåga genom att visa dig bilder på tredimensionella figurer och be dig tänka ut hur de skulle se ut om du roterar dem 180 grader.
Varje deltest mäter uppenbarligen olika färdigheter, men utifrån alla delresultat kan testpsykologen räkna fram din IQ." (s. 38)
"Det finns två processer som är viktiga för den flytande intelligensen, menar de [Zach Shipstead och hans medarbetare - min anm.]: förmågan att bevara information och förmågan att göra sig av med information - underhåll och rensning, att hålla fast vid saker och att frigöra utrymme. (...)
Den första processen är att medvetet underhålla och bevara. När vi fokuserar vår uppmärksamhet minskar risken för att vi missar eller förlorar relevant information när vi blir störda av annat.
Den andra är att medvetet rensa och städa. Att göra sig av med eller bortse från ovidkommande information minskar risken för att vi stirrar oss blinda på saker som är irrelevanta eller inte längre viktiga." (s. 51)
När det gäller det första citatet ovan vill jag protestera mot testet angående allmänbildning. Jag menar, att det inte behöver hänga ihop med IQ. Enligt min mening kan man vara svag i allmänbildning men ändå mycket intelligent. Men det positiva med detta är att man testar flera olika saker. Så är det med Illustrerad vetenskaps IQ-test. Så är det inte, menar jag, med Mensas dito.
När det gäller det andra citatet ovan kan jag bara instämma. Det gäller att fokusera på det som är viktigt och samtidigt bortse från irrelevant och redundant information.
onsdag 8 juli 2020
MM i gott sällskap
tisdag 7 juli 2020
Film sedd igen
Den här recensionen är helt adekvat. Jag tycker, att filmen är sevärd - men den hör inte hemma bland de omistliga mästerverken.
måndag 6 juli 2020
Facit till gårdagens hjärngympa
Rätt svar är t.
Hur så? Se på ett tangentbord. Vi har en rad med qwertyuiopå och en rad under den med asdfghjklöä. Vi tar omväxlande 1 bokstav från övre raden och 1 bokstav från raden närmast under den. Då får vi qawsedrft.
söndag 5 juli 2020
Hjärngympa
q a w s e d r f
Vilken bokstav fortsätter serien?
c m t x eller z ?
Rätt svar i denna blogg i morgon.
lördag 4 juli 2020
Lite om rimliga krav
Nu för tiden kan man ibland få intrycket att allting är okay. Det är som om ingenting får betraktas som bättre eller sämre än någonting annat. Allting är helt i sin ordning, tycks många tro.
Så tycker inte jag. Det finns saker, som definitivt är bättre eller mera rätt än andra. Det är ju en truism. Varför skall man överhuvudtaget ifrågasätta det?
Jag kan till exempel inte känna medlidande med personer som vägrar inse, att de saknar musikalisk talang. Om de känner sig kränkta när jag påpekar faktum, så får de väl känna sig kränkta. Sanningen svider, men den måste fram. Man bör inte leva i en livslögn.
På sätt och vis är Jantelagen bra ibland. Man skall exempelvis inte inbilla sig sjunga lika bra som Jussi Björling, när man i själva verket sjunger som en skadskjuten kråka. Man skall ha en realistisk självbild.
På sätt och vis är Jantelagen bra ibland. Man skall exempelvis inte inbilla sig sjunga lika bra som Jussi Björling, när man i själva verket sjunger som en skadskjuten kråka. Man skall ha en realistisk självbild.
fredag 3 juli 2020
torsdag 2 juli 2020
onsdag 1 juli 2020
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)