måndag 13 juli 2020

Dagens citat

Jag fortsätter med citat som har anknytning till den här posten.

"Teorin om multipla intelligenser kan låta tilltalande. Men en vetenskaplig teori är inte värd någonting om den saknar stöd och belägg från experiment och observationer, och det finns inga belägg för Howard Gardners teori. Själv har han varken samlat in data eller utformat några tester som skulle kunna pröva teorin för att visa att den stämmer, eller inte stämmer." (s. 109)

"Det finns många andra vanliga och spridda men felaktiga eller motbevisade teorier om intelligens. Mozarteffekten är en." (s. 110)

"Samma sak gäller schack. Det finns ett samband mellan schack och kognitiv förmåga. Men det är troligare att det betyder att matematisk begåvning kan göra det enklare att bli bra på schack än att man blir smart av att spela mycket schack. (...)
   Det verkar helt enkelt inte finnas någon slags allmän konditionsträning för hjärnan, som gör att den blir bättre på annat än just det man tränar på." (s. 113)

Min kommentar: man blir inte smartare i största allmänhet av att lösa sudoku. Man  kan däremot bli lite bättre på att lösa sudoku. Men man blir inte bättre på att spela schack eller bridge eller någonting annat genom att lösa sudoku - det gäller bara sudoku.

Inga kommentarer: