måndag 18 januari 2021

En makalös producent har dött

Phil Spector är död. Hans betydelse som producent är svåröverskådlig. Han var större än många stjärnor som han var producent för. Här är två av plattorna som han var med om att producera:


Leonard Cohen och John Lennon var ju två giganter inom pop/rock. Men de här båda skivorna skulle inte blivit de samma utan Spector. 

Det finns så mycket man kan skriva utifrån dessa omslag. Kvinnan till höger i bild, sittande på Cohens vänstra sida, var Suzanne Elrod - mor till två av Leonards barn. En av bakgrundssångarna i låten "Don´t go home with your hard-on" (Svårtippad titel av Cohen) var Bob Dylan! Men sången "Suzanne" - som blev Cohens genombrott flera år tidigare - handlar om en annan Suzanne - Suzanne Verdal.

När John Lennon gjorde låtarna till "Plastic Ono Band" hade han gått i primalterapi hos Arthur Janov. John kunde verkligen skrika. Det var liksom han och Joe Cocker i en egen liga. Och plattan blev en av de mest självutlämnande och "nakna" plattor som har gjorts.

Både Cohen och Lennon var sökare. Hur det var med Spector vet jag inte. Många fördömer Spector på grund av hans vilda leverne och att han var en oberäknelig skitstövel. Jag lämnar det därhän och inser, att han var en helt suverän producent. 

Inga kommentarer: