onsdag 31 mars 2021

En återkomst

Den här sidan bör uppdateras nu. Programmet har kommit tillbaka. Det är lite fisförnämt och stöddigt, men det är se- och hörvärt. 

Frågorna är ofta svåra och man har rätt att känna sig stolt om man knäcker "nötterna". Litteraturfrågorna känner jag mig mest bekväm med. Musik- och konstfrågorna kan ofta bli mig övermäktiga.

tisdag 30 mars 2021

En överskattad skådespelare

Jag är inte imponerad. Jag tycker, att Rolf Lassgård är en överskattad skådespelare. Han spelar alltid ungefär likadant. Han har inget brett register. Han är ungefär som en svensk John Wayne. Stor och bufflig. 

måndag 29 mars 2021

Nu håller vi för näsan

Jag minns när en av mina bröder gick i gymnasiet och hade varit på ett möte. När han kom hem sade han: "De skulle inte klara sig utan mig".

I dag var jag på ett möte där jag efteråt tänkte: "De skulle inte klara sig utan mig". 

Självberöm luktar illa, säger man. Varför det - om det är sant? 

Jag vet, att jag är väldigt observant när det gäller. Jag är en grym korrekturläsare. Jag ser fel som alla andra har missat. Jag är HSP och höggradigt kreativ. Jag tillhör de 2 % av befolkningen som har högst IQ. Jag är hyfsat bra på quiz, men jag konstruerar hellre quiz själv. 

Jag är väldigt vaken när jag är vaken. Det där med att lägga märke till en massa saker är ofta ett gissel. Jag ser ju så mycket dumheter varenda dag. Och så kan jag tänka, att en del människor påminner om zombies och pastor Jansson. De verkar inte vilja någonting, de har inga ambitioner, de har inga bestämda åsikter om någonting, de gör ingen större skillnad, de liksom bara finns till. 

Ändring

 


Det finns hopp. 

Facit till gårdagens hjärngympa

E, X och O.
Varför det?

Det handlar om de sista bokstäverna i talen 3, 6 och 10. Om man skriver talen med bokstäver, så blir de sista bokstäverna så.

söndag 28 mars 2021

Hjärngympa

T Å ? A M ? U A ? O

Vilka bokstäver skall stå på frågetecknens platser?


Rätt svar i denna blogg i morgon.

fredag 26 mars 2021

Kvinnan bakom

 


Onödig kunskap? Nej, jag finner det intressant. Och så blir jag nostalgisk. 

torsdag 25 mars 2021

Bara människa

 


Ah... Hon är ju bara så himla bra. Originalet var bra, men det här är ännu bättre.

onsdag 24 mars 2021

En operasångerska om en operasångare



Ah... Jag älskar hennes engagemang, hennes reaktioner och hennes kommentarer. Detta är underbart att titta och lyssna på, om ni frågar mig.


tisdag 23 mars 2021

Jag är inte imponerad

Jag ser avsnitt nummer 1 av "Jägarna", säsong 2. Redan i början blir jag irriterad. Kameran åker runt en person i 360 grader. Inte bara ett varv. Nej. Om och om igen. Här har teamet antagligen tänkt: "Kolla så smart!". Men det tycker inte jag. Jag blir nästan åksjuk.

När sedan polisinsatsen går helt åt skogen (Ursäkta), så blir jag riktigt förbannad. Hur kan poliser vara så klantiga? Hur kan de vara så godtrogna och blåögda? Så jävla slarviga?

Frågan är om jag skall slösa flera timmar på att se hur det slutar.

måndag 22 mars 2021

En bok om en makalös "fixare"


 Sven Lindströms bok "Han sitter där nere mellan Clapton och Hendrix : Jan Olofssons galna tripp genom pophistorien" (Norstedts, 2013) är en väldigt bra bok med en genial titel.


På omslagets baksida kan vi läsa texten ovan. Den sammanfattar bra vad detta handlar om. Jan Olofsson var "mitt i smeten" "när det begav sig". Det är otroligt vad han fick vara med om. Han var en överlevnadskonstnär av stora mått. Han chansade ofta fel, men när han chansade rätt blev det "klirr i kassan". 

Läs detta 
Hur kan du låta bli att läsa boken? Nej. Läs den! Det är väl använd lästid!

Facit till gårdagens hjärngympa

Cherbuts skall bort. Det handlar om anagram. Alla namn tillhör målande konstnärer: Hopper, Magritte, Matisse, Modigliani, Picasso och Turner. Cherbuts är ett anagram för Schubert - som var en kompositör.

söndag 21 mars 2021

Hjärngympa

Amessit Cherbuts Dilginomia Emittarg Ernrut Oscipas Rephop 

Ett av namnen hör inte hit. Vilket? Varför? Rätt svar i denna blogg i morgon. (Vissa förkunskaper krävs.)

lördag 20 mars 2021

En intervju

 



Helt klart en intressant intervju. Detta att se siffror som inte enbart siffror är ju väldigt spännande.

fredag 19 mars 2021

Aron om DOES

 


Egentligen inget nytt, men intressant därför att det kommer från experten nr 1 i ämnet. 

torsdag 18 mars 2021

En förklaring

 


Det här är ju klart och tydligt. Ibland krånglar han till det så oerhört, men här håller han det simpelt.

onsdag 17 mars 2021

Alla rätt

Om jag inte hade haft alla rätt på detta, så hade jag blivit besviken på mig själv. 

tisdag 16 mars 2021

Det övergår vårt förstånd

 


Att man inte begriper något är inte bevis för att samma något inte finns. 

måndag 15 mars 2021

Facit till gårdagens hjärngympa

Nillsoc skall bort. Här är det anagram som gäller. Nillsoc är egentligen (Phil) Collins.

De andra är (Carlos) Santana, (Jimi) Hendrix, (Stevie Ray) Vaughan, (Ritchie) Blackmore, (Eric) Clapton, (Mark) Knopfler och (David) Gilmour. 
Alla utom Collins är/var gitarrister.

söndag 14 mars 2021

Hjärngympa

Astanan Dixrehn Hagvaun Mebrolack Nillsoc Plancot Prenflok Rouglim

Ett av namnen hör inte hit. Vilket? Varför? 
Rätt svar i denna blogg i morgon. (Vissa förkunskaper krävs.) 

lördag 13 mars 2021

Argument

 



Jag instämmer. Skulle allting ha uppstått av en slump? Nej. 


fredag 12 mars 2021

Mästarens ton

 


Ibland säger man "less is more" - bara för att ha något att säga. Ibland är det bara trams. Ibland är det helt korrekt. Jag känner inte till någon annan musiker som var så genial med "less is more" som Miles Davis. Han kunde genom att spela en enda ton göra väldigt stor skillnad. Lyssna till exempel här i sekund 55. Det är fullständigt lysande. 

torsdag 11 mars 2021

onsdag 10 mars 2021

En hoppingivande bok


 

Jo Boalers bok "Den oändliga hjärnan : lev, lär och utvecklas utan gränser" (HarperCollins, 2019) är en trevlig bok som inger hopp. Man skulle ju kunna tro, att hjärnan blir sämre och sämre ju äldre man blir. Det är fel.

Boaler nämner sex "lärandenycklar". Den första är denna: "Varje gång vi lär oss något kopplar hjärnan samman, bildar och förstärker nervbanor. Vi måste byta ut föreställningen om att lärandeförmågan är statisk mot insikten att vi alla befinner oss på en utecklingsresa." (s. 23)

Låt mig fortsätta citera.

"(...) vår hjärna växer på tre olika sätt när vi lär oss något. (...) en ny nervbana formas. (...) en redan befintlig bana förstärks (...) en koppling bildas mellan två banor som tidigare inte var kopplade till varandra." (s. 29)

"Lärandenyckel 2: De tillfällen då vi stöter på svårigheter och begår misstag är de bästa tillfällena för hjärntillväxt." (s. 59)

"Lärandenyckel 3: När vi förändrar våra föreställningar förändras även våra kroppar och hjärnor fysiskt." (s. 89)

"När barn får höra att de är smarta vill de behålla den etiketten - de väljer en enkel uppföljningsuppgift så att de kan fortsätta att verka ´smarta´." (s. 97)

"(...) människor blir begränsade eftersom de ger upp och slutar att försöka." (s. 106)

"Lärandenyckel 4: Nervbanor och lärande optimeras när idéer betraktas utifrån ett multidimensionellt perspektiv." (s. 113)

"Lärandenyckel 5: Förmåga mäts inte i hur snabbt man tänker. Lärande optimeras när vi närmar oss idéer, liksom livet, på ett kreativt och flexibelt sätt." (s. 146)

"Lärandenyckel 6: Att relatera till människor och idéer stärker nervbanor och inlärning." (s. 178)

"(...) tacksamma människor är lyckligare, har mer energi, större emotionell intelligens, och är mindre benägna att känna sig deprimerade, ensamma eller ha ångest." (s. 220)

"Det allra finaste med problemlösning är multidimensionalitet, de många sätt på vilka ett problem kan betraktas och lösas." (s. 235)

Slutord: en mycket läsvärd bok, med gedigen notapparat. 

tisdag 9 mars 2021

Härskarteknik?

Ibland kan man ju undra... Om man framför negativ kritik om något som faktiskt inte är bra - så kan man bli beskylld för att använda någon härskarteknik. 

Ge mig styrka och tålamod. Man måste kunna tåla att få negativ kritik. Om man inte tål det utan rent av blir knäckt, så bör man söka psykologhjälp. 

måndag 8 mars 2021

Ännu en lista...


 
Ettan är ju inget att snacka om. Den är bäst. Punkt. Men rangordningen för de andra - njae.. Och varför saknas "Bicycle repair man" och "Four Yorkshiremen" och "Why Michelangelo didn´t paint the last supper"?

Facit till gårdagens hjärngympa

 4    9    7

1    3    5

8    2    6

söndag 7 mars 2021

Hjärngympa

 


Sätt in talen 1-9 så att alla summor stämmer.
Rätt svar i denna blogg i morgon.

lördag 6 mars 2021

Pengar att tjäna

Om Polisen kunde bötfälla alla som gör fel i trafiken, så skulle Polisen ha väldigt gott om pengar nu. Varje dag ser jag idioter i trafiken. 

Det är bilförare som inte blinkar när de svänger, det är bilförare som har ena handen på ratten och håller en mobiltelefon i den andra handen, det är bilförare som inte fattar vad gångfartsområde är för något, det är bilförare som inte bryr sig om högerregeln, det är cyklister som far fram likt furier utan att se sig om åt något håll och tror att deras ljudlösa framfart hörs på långt håll - och så vidare i all evighet.

fredag 5 mars 2021

Ord, ord, ord...

 


Jag har börjat läsa "Ingen går hel ur det här" av Kjell Andersson. Det är helt klart att jag inte kommer att läsa hela boken. Varför skulle jag? Den är, som jag ser det, mest intressant för de "närmast sörjande". Den är alldeles för pladdrig och självupptagen. Jag orkar inte med den. Det är på tok "too much" och "information overload". Att läsa varenda mening känns som ett stort tidsslöseri. Jag går inte hel ur läsningen av den här. Av självbevarelsedrift snabbskummar jag. 

Låt mig avsluta med den här recensionen

torsdag 4 mars 2021

onsdag 3 mars 2021

Lite självterapi


 

Ibland när jag tycker att världen är helt galen eller när jag känner mig lite onödigt "pretto", så tittar jag på någon film med Buster Keaton. Han var ett geni. I min värld var han den störste stumfilmskomikern. 

Han blir en sorts terapeut för mig.

tisdag 2 mars 2021

Musikhistoria

 


Helt klart intressant. Ett stycke musikhistoria. Vid den tiden - slutet av 1960-talet och början av 1970-talet - gjorde de enligt min mening sina tre bästa studioalbum. "Beggars banquet" och "Sticky fingers" var de andra två.

måndag 1 mars 2021

En besvikelse

 


Jag hade hittat ett par formuleringar som fick mig att tänka: "Oj! Det här var bra! Kommer detta att överträffa Susan Sontags "Konst och antikonst"?" Skulle här finnas många många formuleringar som är värda att bli bevingade ord? Skulle jag behöva kopiera en massa gudomligt intelligenta och välformulerade meningar? 

Ända sedan 1969 - när jag läste Susan Sontags bok första gången - har jag tänkt att de essäerna inte går att överträffa. Här kanske jag skulle behöva tänka om?! Men - icke så.

Jag finner läsningen av Jeanette Wintersons bok "Konst : essäer om extas och skamlöshet" (2. uppl., Lettland, 2017) som ett slöseri med tid. Här skrivs alldeles för mycket om Gertrude Stein och Virginia Woolf. Här saknas både bredden och djupet som fanns i Sontags essäer. I mina ögon är detta ett pekoral nästan av samma kaliber som Lawrence Durrells outhärdliga magplask "Alexandriakvartetten". Jag undrar om Winterson yrar. Det blir så låtsasdjupt och kvasiintellektuellt att jag nästan mår illa.

Ett exempel: 
"Konsten är inte någon privat mardröm, inte ens någon privat dröm, den är en gemensam mänsklig förbindelse som spårar det förflutnas och framtidens möjligheter i nuets virvel. Den är en konstruktion, som vetenskapen, som religionen, som världen själv. Den är lika artificiell som du och jag och även lika naturlig. Vi har aldrig kunnat leva utan den, vi har aldrig kunnat leva med den. Vi påstår att den inte spelar någon roll samtidigt som vi nervöst stänger ute den från våra liv. En del av detta utestängande består i att könsbestämma den, att sexualisera den, att hitta sätt att tygla och reducera denna fascinerande rädsla. Men mot vad är då våra ansträngningar riktade? Vad är det vi försöker förlöjliga och skrämma bort? Det är den fria människosjälen." (s. 121)

Blaha, blaha. Pladder och nonsens. Jag gitter inte läsa ut tramset. 

Facit till gårdagens hjärngympa

"isolera" skall bort. Det är det enda ordet man inte kan bilda med bokstäver ur ordet "melankoliker".