Jo Boalers bok "Den oändliga hjärnan : lev, lär och utvecklas utan gränser" (HarperCollins, 2019) är en trevlig bok som inger hopp. Man skulle ju kunna tro, att hjärnan blir sämre och sämre ju äldre man blir. Det är fel.
Boaler nämner sex "lärandenycklar". Den första är denna: "Varje gång vi lär oss något kopplar hjärnan samman, bildar och förstärker nervbanor. Vi måste byta ut föreställningen om att lärandeförmågan är statisk mot insikten att vi alla befinner oss på en utecklingsresa." (s. 23)
Låt mig fortsätta citera.
"(...) vår hjärna växer på tre olika sätt när vi lär oss något. (...) en ny nervbana formas. (...) en redan befintlig bana förstärks (...) en koppling bildas mellan två banor som tidigare inte var kopplade till varandra." (s. 29)
"Lärandenyckel 2: De tillfällen då vi stöter på svårigheter och begår misstag är de bästa tillfällena för hjärntillväxt." (s. 59)
"Lärandenyckel 3: När vi förändrar våra föreställningar förändras även våra kroppar och hjärnor fysiskt." (s. 89)
"När barn får höra att de är smarta vill de behålla den etiketten - de väljer en enkel uppföljningsuppgift så att de kan fortsätta att verka ´smarta´." (s. 97)
"(...) människor blir begränsade eftersom de ger upp och slutar att försöka." (s. 106)
"Lärandenyckel 4: Nervbanor och lärande optimeras när idéer betraktas utifrån ett multidimensionellt perspektiv." (s. 113)
"Lärandenyckel 5: Förmåga mäts inte i hur snabbt man tänker. Lärande optimeras när vi närmar oss idéer, liksom livet, på ett kreativt och flexibelt sätt." (s. 146)
"Lärandenyckel 6: Att relatera till människor och idéer stärker nervbanor och inlärning." (s. 178)
"(...) tacksamma människor är lyckligare, har mer energi, större emotionell intelligens, och är mindre benägna att känna sig deprimerade, ensamma eller ha ångest." (s. 220)
"Det allra finaste med problemlösning är multidimensionalitet, de många sätt på vilka ett problem kan betraktas och lösas." (s. 235)
Slutord: en mycket läsvärd bok, med gedigen notapparat.