söndag 10 juni 2018

Bevare oss från folkdomstolar


Domen kom nyligen och redan är mobben och pöbeln i gång. Vad är det med folk? Nu hatas Martin Timell  till höger och vänster och alla tycks vara säkra på att domslutet var fel. 

Folkdomstolar är enligt min ringa mening ett helvete. När folkdomstolar i sociala medier som Facebook, Instagram och Twitter får bestämma vad som är rätt och fel är vi inte långt borta från sharialagar. Bevare oss väl!

Åsa Linderborg kan ju ibland vara helt ute och cykla, men här tycker jag att hon skriver bra. 

Men folk.... De är så snabba till att döma - även om de inte har en aning om fakta i målet. Jag föraktar förhastade slutsatser, generaliseringar och dumma förenklingar. I fallet Martin Timell duggar de tätt. Det är som om folk har tappat omdömet helt och hållet.

Och sociala medier fungerar som "triggers". En gnista kan starta en storbrand. Folk reagerar med reptilhjärnan och skenar i väg. En fjäder blir en hel hönsgård.

Martin Timells liv är förstört - även om han nu är friad i domstol. Det har mobben sett till. Nu har man glömt allt bra han har gjort. Nu räknas bara det han blev åtalad för. Han går till historien på grund av en skandalfest. Och han må ha varit en skitstövel, men är ett förstört liv ett rimligt straff? Det tycker inte jag.

Inga kommentarer: