fredag 30 november 2018

Dagens citat

"Koncentrationsstörningar och överstimulering förhindrar uppkomsten av flow eftersom den psykiska energin hos dessa människor är alltför flyktig och oberäknelig. Överdriven blyghet eller självupptagenhet förhindrar flow av de motsatta skälen: uppmärksamheten är alltför strängt kontrollerad och snäv." (s. 111)

"(...) människor som kan njuta i olika situationer har förmågan att avskärma sig från stimulering och koncentrera sig enbart på vad de just då anser vara relevant." (s. 114)"

"Barn som växer upp i en familj som underlättar och stödjer klara målsättningar, feedback, en känsla av kontroll, koncentration på uppgiften och inre motivation och utmaningar har en bättre chans att ordna sina liv på ett sådant sätt att flowupplevelser underlättas." (s. 115)

(Ur Mihály Csíkzentmihályis bok "Flow : den optimala upplevelsens psykologi". - Stockholm : NoK, 1992.)

torsdag 29 november 2018

Dagens citat

"(...) ingenting jag läste hade något att göra med mig eller gatorna eller människorna omkring mig. Det verkade som om alla tricksade med orden, att de som nästan inte sa någonting alls alla ansågs vara utmärkta författare. Det de skrev var en blandning av subtilitet, hantverk och form, och det lästes och lärdes ut och svaldes och skickades vidare. Det var ett bekvämt påfund, en mycket välvårdad och omsorgsfull ordkultur."

"Jag drog fram bok efter bok ur hyllorna. Varför sa ingen av dem något? Varför skrek ingen av dem?"

"Raderna rann lätt fram över sidorna, där fanns ett flöde. Varje rad hade sin egen energi och följdes av ännu en med samma egenskaper. (...) Och här, äntligen, fanns en man som inte var rädd för känslor. Humorn och smärtan var uppblandade med en överlägsen enkelhet."

(Ur Charles Bukowskis förord till John Fantes bok "Ristat i damm". - AWE/Geber, 1988.)

onsdag 28 november 2018

Citat ur "Signum", del 4

Ur nr 2008:1 hämtar jag dessa citat av Astrid Söderbergh Widding.

"Den som har ett syfte med sitt sökande inom zen söker endast sig själv. I den stund man hävdar att zen tjänar till något är det inte längre zen. Skulle man på frågan 'varför vara kristen' tillämpa zenmästarnas visdom skulle man komma fram till att frågan fungerar som ett slags koan - en olöslig paradox." 

"Till sist, tror jag, låter sig kanske denna koan ändå besvaras ungefär så: genom delaktigheten i de heligas gemenskap, tvärsigenom tidens och rummets gränser, bekänner vi att vi - trots vår imaginära globalisering i dagens samhälle, trots resor och all annan sorts kommunikation - ändå långt ifrån kan göra anspråk på att känna mänskligheten fullt ut."

tisdag 27 november 2018

Citat ur "Signum", del 3

Ur nr 2008:4 har jag valt detta citat av Anders Piltz.

"Den som menar att Jesus är resultatet av en antik och enastående framgångsrik konspiration måste också presentera en plausibel teori om hur denna konspiration resulterat i de fyra evangelierna, den fornkristna litteraturen och kyrkans uppkomst och uppbyggnad. (...) Vilken redaktionskommitté i den judiska miljön för tvåtusen år sedan kunde ha åstadkommit det resultat vi känner?"

måndag 26 november 2018

Facit till gårdagens hjärngympa

Rätt svar är Segel.

Här handlar det om saker som avbildade påminner om siffror. Det är ett knep för att minnas sifferserier. Siffran 0 ser ut som en boll, 1 kan påminna om en penna, 2 kan leda tankarna till en svan etc. Man kan sedan hitta på en berättelse för att minnas ett långt tal. 138764 kan leda till denna berättelse: 

"Jag tog en penna (1) för att rita en rumpa (3), men det kom mera att se ut som en snögubbe (8) och någon kastade en bumerang (7) mot mig så att min pipa  (6) gick sönder. Då hissade jag segel (4) och lämnade platsen."

Citat ur "Signum", del 2

Ur nr 2008:2 har jag valt detta citat av Charlotta Levay.

"Uppfattningen om Gud som existentiell snuttefilt kan omöjligt samexistera med en uppriktigt menad gudstro. Snarare kan den fungera som en effektiv utestängningsmekanism, en skyddande sköld gentemot alla besvärliga frågor och krav som oundvikligen dyker upp för var och en som på allvar överväger möjligheten av att Jesus från Nasaret faktiskt var den han utgav sig för att vara."

söndag 25 november 2018

Hjärngympa

Boll Penna Svan Rumpa 

Hur fortsätter serien?

Höst Tallrik Krydda Segel Åsna eller Frimärke?

Rätt svar i denna blogg i morgon.

lördag 24 november 2018

Citat ur "Signum", del 1

Här börjar en annan liten serie. Ur tidskriften "Signum" har jag plockat en del intressant stoff. Först ut är Jan-Olof Hellsten - i nr 2008:3.

"Guds svar till Job i kapitel 38-41 är kanske det mäktigaste och vackraste avsnittet i hela Bibeln."

"Det är inte min uppgift att söka svar på det ondas problem. Min uppgift är att vara ett svar på problemet."

"Jag skulle ha gett upp för längesedan om jag inte i den kristna överlåtelsen fick uppleva förlåtelsen, upprättelsen och möjligheten att börja om."

fredag 23 november 2018

Citat ur "Trots allt", del 8

I nr 2003:3 skrev Patricia Tudor-Sandahl i sitt "vittnesbörd" bland annat följande.

"Guds närvaro är numera fundamentet för mitt liv."

"Jag vill helt enkelt bli en bättre människa och behålla Gud som en levande kraft i mitt liv och i Jesus ser jag vägen."

"Att vara kristen ger stadga och riktning åt mitt liv och förpliktigar mig till att fylla det med innehåll."

"Att vara kristen är en viljeakt och ett ansvar som kräver daglig övning."

torsdag 22 november 2018

Citat ur "Trots allt", del 7

I nr 2003:4-5 skrev Irma Schultz Keller i sitt "vittnesbörd" bland annat följande.

"(...) gång efter annan har jag kommit till en återvändsgränd ur vilken den enda vägen ut gått genom kyrkrummet. Genom nattvarden. Genom gemenskap i bön."

"Det har tagit många år för mig att stå för min identitet som troende."

"Jag erfar gång på gång ett slags sanning som jag bara inte kan bortförklara.
  Det skulle vara som att om och om igen få den vackraste av gåvor och sedan låtsas som om den inte finns."

"Om tron kan göra oss till bättre medmänniskor och större humanister är allt vunnet."

onsdag 21 november 2018

Citat ur "Trots allt", del 6

Ylva Eggehorn mötte Göran Rosenberg för att prata om plikt, profit med mera. Ur ett nummer från 2004 kommer följande citat.

"Numera talar vi om 'oberoende' som ett högsta värde. (...) Egentligen är vi från början av våra liv och hela tiden beroende av andra för att kunna existera som individer."

"Människa är något man blir - i beroende av och i samspel med andra."

"(...) New Age-tänkandet (...) är en individualism som blir extrem. Och grym i vissa tillämpningar: människor som lider har alltså sig själva att skylla. Så enkelt är det inte.
- Jag blir misstänksam när någon fattar mikrofonen eller pennan och säger: så här är det."

"Konstnären är ju en människa som är extremt sensibel för människans belägenhet. Långt innan kriser och konflikter eller för den delen möjligheter uppstår på ett tydligt sätt, brukar konstnärer kunna gestalta dem - de för-fattar framtiden."

"Jag är rädd för att vi kommer att få se en stark segregering växa fram (...) Ett samhälle med subkulturer isolerade från varandra (...) tro mig, vi kommer att få se fler Knutby."

"Allt jag skriver om handlar om att jag vill reda ut något för mig själv. (...) Jag skriver för att tänka."

tisdag 20 november 2018

Citat ur "Trots allt", del 5

Författaren Åsa Larsson mötte Tomas Andersson Wij för att prata om skuld, skam med mera. Ur nr 2004:6 kommer följande citat.

"Till kyrkan har det alltid sökt sig svaga människor, men också människor som vill ha makt över svaga människor."

"Skammen är ingen sund drivkraft för att närma sig korset. Idag är det mycket mer skulden som drar mig till korset, skulden över min delaktighet i världens orättvisor."

"Skammen kan man komma till rätta med i psykoanalys, men inte skulden. Att ignorera skulden är ett självbedrägeri."

"(...) upplevde att Gud drog i mig. Jag blev kallad, helt enkelt."

"(...) jag tror på den där friheten och på att föra en diskussion om dessa svåra frågor, jag tror på att våga mötas och leva i den diskussionen."

"Tvivlet är inget jag koketterar med. Det är en sorg och en saknad att inte kunna vara... ständigt trygg i min tro, det hade ju varit fint."

måndag 19 november 2018

Citat ur "Trots allt", del 4

Maria Küchen igen. Den här gången ur nr 2005:4-5.

"Bra sex är som att möta Gud, men bra sex är inte att möta Gud, det är att möta en annan människa."

"Om sex vore det sanna gudsmötet, då förlorar en människa Gud om hon förlorar sin älskade - en lika dum som outhärdlig tanke."

"(...) sex är ett möte mellan lika storheter - en människa och en människa - och mellan kroppar. Mötet mellan människa och Gud är minst av allt ett möte mellan lika storheter." 

Facit till gårdagens hjärngympa

Mose Nelian hör inte hit.

Här handlar det om anagram. Namnen är:
Al Pacino
Marlon Brando
Liam Neeson 
Robert De Niro

Alla utom Liam Neeson har spelat i åtminstone en av "Gudfadern"-filmerna.

söndag 18 november 2018

Hjärngympa

Paco Alin
Orlando Bramn
Mose Nelian
Ron Trebierdo

En av dessa hör inte hit. Varför? (Det här kräver vissa förkunskaper.)
Rätt svar i denna blogg i morgon.

lördag 17 november 2018

Citat ur "Trots allt", del 3

Nu till Maria Küchen. Så här skrev hon i ett nr från 2004:

"Vet inte vad jag ska göra med den tvingande insikten att Gud finns."

"Det uppfordrar. Jag måste göra något. Det kräver av mig att jag gör något."

"Jag kan skriva.
Så det är vad jag kommer att göra. Skriva."

fredag 16 november 2018

Citat ur "Trots allt", del 2

I nr 2004:8 finns en intervju med Gerard W. Hughes gjord av Erika Hedenström. Så här formulerade sig Hughes (översatt till svenska, således):

"För mig är tro på Gud kanske framför allt en fråga om tillit. Att tro att Gud är närvarande i varje människa, i all materia och i alla skeenden - även i sådana som är smärtsamma eller som jag ogillar - hjälper mig att behålla min tillit också i svåra situationer."

"Bibeln uppmanar oss att söka Gud inom oss själva. (...) Om vi kunde upptäcka vad vi innerst inne längtar efter skulle vi förstå att det också är vad Gud vill." 

"(...) vi själva är den enda plats där vi över huvud taget kan möta Gud."

"Gud är kärlek, inte förvissning."

"Det finns en enorm brist på civilkurage i dagens samhälle som har att göra med bristen på andlighet."

torsdag 15 november 2018

Citat ur "Trots allt", del 1

Nu börjar jag en ny serie med citat. De är hämtade ur den fina tidskriften "Trots allt". Först ut är Christina Doctare (ur nr 2004:6).

"Jag tror på Gud, en personlig Gud som håller sin hand över mig och skyddar mig  och bevarar mig!"

"Utan Gud hade jag aldrig orkat."

"Den sekulariserade världen gör oss till objekt utan mänsklig värdighet. Det är min tro och djupa övertygelse att vi människor är skapade till Guds avbild och att andligheten måste få finnas i människors liv. Utan andlighet orkar vi egentligen inte leva eller verka. Idag är det största hotet mot människors hälsa bristen på andlighet.
   Jag har aldrig känt mig osäker i min tro på Gud, men fastmer inför formerna och sammanhangen i vilka jag kan utöva min tro - de har varit svårare att finna."

onsdag 14 november 2018

Proportioner...

Det finns vissa personer som behandlar mig som en paria och som en persona non grata. Det är nästan som om jag vore Charles Manson eller Hannibal Lecter. Det är helt befängt och absurt. Det saknar proportioner. 

tisdag 13 november 2018

Hur länge?

Hur länge skall man låta bli att förlåta? Jag vet, att det finns personer som är beredda att aldrig förlåta vissa saker under resten av livet. Är det rimligt? I min värld är det absurt. 

Jag har träffat flera grovt kriminella som aldrig har gjort mig något ont. Jag behandlade dem som vilka andra människor som helst. Vilka hemskheter de hade gjort sig skyldiga till brydde jag mig inte om.  

Det sägs, att förre påven Johannes Paulus II i ett fängelse besökte den person som hade försökt mörda honom. Påven ville försöka förstå brottslingens motiv. När påven hade lyssnat färdigt på mannens berättelse, så lär påven ha sagt något med innebörden "Under andra omständigheter kunde det ha varit ombytta roller - och då hade jag kanske gjort likadant". 

Det kallar jag storsint och vidsynt. 

Å andra sidan finns det då alltså personer som vägrar ta emot en utsträckt hand till förlåtelse och försoning, som vägrar gräva ned stridsyxan, som vägrar röka fredspipa, som vägrar ha kontakt med en före detta vän. 

Det kallar jag småsint och trångsynt.

Förolämpningar bör undvikas


Här är det allvar. "Only don't tell me you're innocent. Because it insults my intelligence and makes me very angry." 

Så kan jag känna det ibland. Jag bevisar om och om igen att jag inte är dum. Ingen skall förolämpa min intelligens. På det området tillhör jag en liten skara på två procent. Så när någon insinuerar att jag har svårt för att fatta blir jag förolämpad. Det hände något sådant i dag. Då var det snarare den som kom med den antydan som inte var lika smart som jag. Vi tänkte olika. H*n missförstod mig men trodde att jag missförstod h*n. 

måndag 12 november 2018

Facit till gårdagens hjärngympa

Vi ses i morgon.

Hur är detta möjligt? Jo: se tangentbordet. v motsvaras av b, i av o, s av d och så vidare.

söndag 11 november 2018

Hjärngympa

Bo drd o ,pthpm

Det där var ett kryptiskt meddelande. Vad betyder det?
Rätt svar i denna blogg i morgon!


lördag 10 november 2018

Födelsedag


I dag firar jag Beppe Wolgers. Här ser vi honom i en liten sketch med Lars Ekborg. I min värld är det här kolossalt bra. Tror ni mig inte? Gör det bättre själv, så får ni se hur lätt det är.

Ett litet "statement"

Det finns nog personer som skulle vilja tysta mig för alltid. Nå, det skall de inte lyckas med. 

torsdag 8 november 2018

Ett medvetet val

Det finns personer som jag skulle kunna hata. Men jag har i stället valt att inte bry mig om dem. Det vinner jag på. 

onsdag 7 november 2018

Var noggrann

Var noggrann med vilka vänner du är uppriktig emot. Vissa människor tål inte att se sanningen i vitögat. 

Jag hade en vän som jag var alltför uppriktig emot. Den vänskapen tog abrupt slut. Nu tål inte den människan att se mig. 

tisdag 6 november 2018

Dagens boktips


Den här är riktigt bra. En guldgruva för alla som gillar tankenötter - med så många olika sorters problem. 

måndag 5 november 2018

Facit till gårdagens hjärngympa

Nollan skall bort. Där skall det i stället finnas en tvåa.
Här är det frågan om 24 timmar på dygnet, 365 dagar på året, 7 dagar i veckan, 52 veckor på året och 12 månader. 

söndag 4 november 2018

Hjärngympa

2436575012

Vilken siffra är fel? Vad skall det stå i stället?

Rätt svar i denna blogg i morgon! 

lördag 3 november 2018

Några testresultat

För den som undrar:
* Jag är inte psykopat
* Jag är inte narcissist
* Jag har inte tvångssyndrom
* Jag är inte autistisk

fredag 2 november 2018

Ett ord att byta ut

Love Hurts
Love hurts
Love scars
Love wounds and marks
Any heart not tough or strong enough
To take a lot of pain, take a lot of pain
Love is like a cloud, it holds a lot of rain
Love hurts
Ooh love hurts
I'm young
I know
But even so
I know a thing or two, I learned from you
I really learned a lot, really learned a lot
Love is like a flame, it burns you when it's hot
Love hurts
Ooh love hurts
Some fools think
Of happiness, blissfulness, togetherness
Some fools fool themselves, I guess
They're not foolin' me
I know

Byt ut ordet "love" mot "truth". Allt blir lika sant. 
 

torsdag 1 november 2018

Konstig statistik


Det är något konstigt med det här. På sidan 7 i den här boken finner vi detta:


Och på samma sida står det så här:
"50 procent av jordens befolkning har en IQ mellan 90 och 110. Bara 2 procent har en IQ som är lägre än 53 eller högre än 147."

Enligt tabellen skulle 5 % klara 20 rätt av 20 möjliga. Men bara 2 % skulle kunna bli medlemmar i Mensa. Det är egendomligt. Enligt min ringa mening borde den som får alla rätt här vara självklar som medlem i Mensa. Jag tror absolut inte, att 5 % får alla rätt.

En annan egendomlighet är att man här använder Cattell-skalan. Mensa brukar ju använda Wechsler-skalan. Där räknar man med en standardavvikelse på 15. Det betyder att de flesta (c:a 67 %) har en IQ någonstans mellan 85 och 115. C:a 16,5 % har då en IQ under 85 och lika många har en IQ över 115.

Visst är det någonting konstigt här?