fredag 31 januari 2020

Dagens citat

"Allt du gör som utmanar hjärnan och som resulterar i att du lär dig något nytt leder till att det skapas nya kontakter mellan nervcellerna och helt nya nervcellsnätverk." (s. 14)

"Ett område av hjärnan som inte används förlorar sin ursprungliga funktion och används till något annat." (s. 15)

"Det är helt enkelt lättare för hjärnan att minnas två tresiffriga och två tvåsiffriga tal, eller ett fyrsiffrigt och fyra tvåsiffriga tal, än tio ensiffriga tal (vilket är fallet med telefonnummer)." (s. 39)

"Flytande intelligens är vår förmåga att resonera och lösa nya problem (...) 
   Kristalliserad intelligens är förmågan att använda förvärvad kunskap och erfarenhet." (s. 56)

"Om vår gammelmormors generation hade gjort dagens intelligenstester skulle genomsnittet ligga på omkring 70, vilket betyder att halva befolkningen skulle definieras som intellektuellt funktionshindrad med dagens mått mätt." (s. 57)

"När du ska minnas inköpslistan utan fusklapp använder du först och främst korttidsminnet längst fram i pannloben, men också hippocampus i tinningloben." (s. 92)

"(...) människan har störst hjärna i förhållande till sin kroppsstorlek."  (s. 192)

"Trots att hjärnan endast utgör 2 procent av kroppsvikten förbrukar den alltså hela 20 procent av vår energi." (s. 196)

"Neurologiska sjukdomar kostar samhället lika mycket som hjärt-kärlsjukdomar, cancer och diabetes tillsammans." (s. 203)

"För hjärnan, i likhet med resten av kroppen, är fysisk aktivitet, sund kost och tillräcklig sömn mycket viktigt. Detta utöver uppgifter som kräver att vi tänker i nya banor, alltså hjärnträning." (s. 204)

(Ur Kaja Nordengens bok "Träna din hjärna : förbättra ditt minne och håll hjärnan i form". - Norstedts, 2019.)

torsdag 30 januari 2020

Dagens citat

"En del av det allra bästa kreativa arbetet utför man sådana dagar när man är övertygad om att allt man gör är skräp." (s. 39)

"Konst föds ur uppmärksamhet. Dess barnmorska är detaljen." (s. 52)

"Det krävs ofta en annan konstnär för att upptäcka det konstnärliga embryo som försöker gro." (s. 115)

"Konst går ut på att gripa tillfället i flykten." (s. 167)

"Vi är ett instrument snarare än skapare av vårt verk." (s. 179)

"När vi vältrar oss bland de stora frågetecknen hittar vi inte de små svaren." (s. 213)

"Att vara konstnär under en lång tid kräver mer entusiasm än disciplin." (s. 224)

"Har jag en dikt att skriva, då måste jag skriva den, antingen den säljer eller ej.
   Jag måste skapa det som vill bli skapat." (s. 258)

"Kreativiteten är sin egen belöning." (s. 259)

"Kreativiteten är syre för själen. Stänger vi [vi konstnärer - min anm.] av kreativiteten blir vi rasande. Vi reagerar som om vi höll på att kvävas." (s. 261)

"Vår kreativitet är en gåva av Gud. När vi använder den är det vår gåva till Gud." (s. 262)

"En idé måste jäsa." (s. 278)

(Ur Julia Camerons bok "Lev kreativt : hur du utvecklar ditt skapande jag i tolv steg". - Mima, 2019.)

onsdag 29 januari 2020

Ett mästerverk


Nu har jag sett "Gudfadern" igen. För vilken gång i ordningen vet jag inte. Jag har tappat räkningen. Men en sak är klar - om ni frågar mig. Det här är världens bästa film. Om det finns en enda film som skall få betyget 10 på en tiogradig skala, så är det denna. Makalöst manus, strålande skådespelarprestationer och fantastiskt foto är tre saker som exempel på det som motiverar högsta betyg.

tisdag 28 januari 2020

Lite "too much"

TV-serien "Alla mot alla" hade kunnat bli riktigt himla bra om inte programledarna hade varit så jobbiga. De är "för mycket". De svär och använder runda ord helt i onödan. Har de inte större ordförråd?

måndag 27 januari 2020

Facit till gårdagens hjärngympa

Krater och krevera hör inte hit. De innehåller vardera två r. De orden kan inte bildas av ordet KREATIVITET - eftersom det ordet innehåller r endast en gång. Alla de övriga orden kan bildas med de bokstäver som finns i ordet KREATIVITET.

söndag 26 januari 2020

Vrede enligt Jack Nicholson


Intressanta kommentarer till några fantastiska tolkningar av ilska.

Hjärngympa

Arkivet art arv att era etikett krater krav krevera reta teak titta veta vete vett  vikt virka virke vite 

Två av orden hör inte hit. Vilka? Varför?
Rätt svar i denna blogg i morgon.

lördag 25 januari 2020

Sanningen kan vara svår att hantera

Jaha. Nu var det dags igen. Jag har gjort någon svarslös. Ett mail jag skickade iväg var väl alltför uppriktigt. Jag associerar till Jack Nicholson i "På heder och samvete" där han ryter "You can't handle the truth!".

fredag 24 januari 2020

Hälsosam tystnad

Det skulle nog vara intressant och givande att vistas i ett tyst retreat. Trots att jag är i princip döv på ena örat, så kan jag vara väldigt känslig för oljud och väsen. Tidigare i dag åt jag i en restaurang där folk pratade högt och ljudligt i munnen på varandra. För mig blev det nästan outhärdligt. Då längtade jag efter kompakt tystnad. Om jag hade haft kapital och möjlighet till det, så hade jag startat en restaurang där det krävdes tystnad - folk skulle behöva viska till varandra. 

onsdag 22 januari 2020

En ryggradslös serie?

"Hjärtats vägar" är en TV-serie som spretar åt olika håll. Det känns som att den vill för mycket samtidigt som den inte riktigt verkar bry sig om vad den vill. Är det drama eller komedi eller "feel good" eller fars eller vad? Dessutom: måste det spelas bakgrundsmusik i tid och otid? Jag tycker, att det är ett svaghetstecken att använda musik för att förstärka det ena eller det andra så genomgående.

Den stora blåsningen


Alltså... Här är det motiverat med frågan "Vad är grejen?". Filmen "Det stora blå" är ett makalöst sömnpiller. Det är en välsignelse med fjärrkontroll, så att jag kunde snabbspola. Filmen är ju så seeeg att man tappar hakan. Här blev det inte bara snabbspolningar utan även byten till nästa scen och nästa scen och ...

Det är läge att döpa om filmen till "Den stora blåsningen". Att se hela filmen är bara slöseri med tid.

måndag 20 januari 2020

Facit till gårdagens hjärngympa

Det är ett minnesknep för att komma ihåg de 15 första decimalerna i talet pi. Varje siffra ersätts av en bokstav (eller en bokstavskombination) enligt Tony Buzans huvudsystem. Tårta blir 141, Laban blir 592, hjälm blir 653, leve Puh blir 589 (varken h, w eller x används för att ersätta någon siffra i Buzans system) och kaboom blir 793. Man sätter in vokaler mellan eller vid sidan om konsonanterna för att bilda ord. Således blir exempelvis 141 tårta. (Det hade också kunnat bli exempelvis tarot eller turat eller...)




söndag 19 januari 2020

Svårt att fatta?

Det är inte utan att uttrycket "Omgiven av idioter" ibland känns väldigt relevant.

Ta som exempel beteenden i trafiken. Fotgängare, cyklister och bilister beter sig som idioter ibland - eller rättare sagt alltför ofta. 

Se hur det ser ut på återvinningsstationer. Folk som inte begriper skillnaden mellan pappersförpackningar och tidningar, folk som tycker att plast och metall är samma sak, folk som tycker att man kan dumpa möbler och vitvaror bredvid en container... Etc.

Hjärngympa

Tårta (till) Laban (med) hjälm. Leve Puh! Kaboom!

Vad är nu detta för trams!? Rätt svar i denna blogg i morgon.

fredag 17 januari 2020

Födelsedag


I dag firar jag Muhammad Ali. Om man aldrig hade varit intresserad av boxning tidigare, så blev man det när han var aktiv.

Mötesleda

Man måste som ordförande för ett möte leda mötet med fast hand. I dag var jag på ett möte där det inte fungerade. Jag drabbades av leda. 

En av mötesdeltagarna pladdrade på om allt och ingenting. Det var mycket som inte hörde till saken. Om jag hade varit ordförande, så hade jag slagit näven (eller klubban) i bordet och krävt att h*n måste fatta sig kort. Möten är inte nöjen. Möten skall hållas korta och koncisa. Upprepningar och utsvävningar skall vara bannlysta.

Jag försökte på olika subtila sätt (kolla min mobiltelefon och min filofax, gäspa och plocka lite förstrött) få pratkvarnen att sluta med sitt pladder, men de fina signalerna gick inte fram. 

Varför dra i långbänk och inte hålla sig till ämnet - när man kan fatta sig kort och ändå tillräckligt uttömmande?

torsdag 16 januari 2020

Han kan inte vara en riktig man




Det här är onekligen en modern klassiker. Och jag tror, att den blev klassiker omedelbart. Musiken är makalös. Men vad man nästan aldrig nämner är texten. Den är inte dum. Bara en sådan sak som detta:

"But, he can't be a man 'cause he doesn't smoke
The same cigarettes as me"

Det är ju så jag tänker ibland - men inte om rökning. Jag kan exempelvis tänka: "Han är ju en tönt som har en sådan hatt på sig". Det fungerar som självförsvar. 

onsdag 15 januari 2020

Monster


Nu har jag sett Monster. En bra film. I min bok får den en fyra på en femgradig skala. Och den främsta anledningen till det höga betyget är Charlize Theron. Hennes insatser i denna film är makalöst bra. En stark krydda i anrättningen är att manuset bygger på verkliga händelser.

måndag 13 januari 2020

En onödig utgift

I dag blev vi drabbade av parkeringsböter. Vi parkerade bilen intill en park för att promenera med hunden. Vi tog för givet, att det var gratis parkering. Vi var borta i 25 minuter. När vi kom tillbaka till bilen hade vi fått en gul lapp på vindrutan. 600 kronor! Proportioner... Om vi hade parkerat helt knasigt mitt på Storgatan hade ju varit en sak, men nu stod vi inte alls i vägen för någon. Men det fanns faktiskt en skylt om att parkeringsförbud gäller en viss period under året. 

Det är kommunen som ansvarar för detta. Och jag undrar ju, om inte den kommunanställde personen hade något vettigare att syssla med. 

Facit till gårdagens hjärngympa

Asunción avviker i det här sammanhanget. Alla städerna är huvudstäder i Sydamerika. Alla de länder där de är huvudstäder har någon kuststräcka mot Atlanten och/eller Stilla Havet. Men det har inte Paraguay. 

söndag 12 januari 2020

Hjärngympa

Asunción Bogotá Caracas Cayenne Georgetown Lima Paramaribo Quito

En av dessa städer hör inte hit i ett här särskilt sammanhang. Vilken? Vissa förkunskaper krävs. Rätt svar i denna blogg i morgon.

lördag 11 januari 2020

Fynd


Så var vi åter i en populär second hand-butik. Jag köpte dessa tre filmer för totalt 30 kronor. Det kallar jag ett bra pris.

fredag 10 januari 2020

Magiskt


Det här är magiskt på Cohens vis. Ingen annan kunde ha skapat den här låten. Många har försökt att plagiera honom, men det blir bara pekoral. Det här är helt unikt äkta. Jag kommer alltid in i ett särskilt Cohen-land när jag hör hans sånger och försöker begripa texterna. Det blir en sorts meditation - som balsam för själen.

torsdag 9 januari 2020

Håhåjaja...

Det finns tillfällen då jag tänker "De skulle inte klara sig utan mig". Men det får jag ju aldrig säga så att någon hör det. Ty då skulle någon genast platta till mig och säga något i stil med: "Det var väldigt vad du har höga tankar om dig själv! Tror du på allvar att vi inte skulle klara oss utan dig?".

Ja, det tror jag. Om jag inte hade varit inblandad i vissa händelser, så skulle de ha blivit kaotiska och/eller tagit mycket längre tid. Och jag skäms inte för att tycka så.

onsdag 8 januari 2020

Improvisera?


Det här är roligt. Och om ni frågar mig, så blev Ingmar Bergman överskattad och Bo Widerberg underskattad. Bergman hade ingen riktig kontakt med "vanligt folk" och kunde inte skildra dem trovärdigt. Widerberg visste mycket bättre hur "vanligt folk" lever och tänker.

tisdag 7 januari 2020

Listor åter igen

Jag såg en film på "tuben" där en besserwisser listade de 20 bästa gitarrsolona genom tiderna. Bara en sådan sak... Man skall alltid vara skeptisk mot sådana listor.

Vissa gitarrister var ju självklara. Jimi Hendrix, Mark Knopfler, Eric Clapton, Brian May, Jimmy Page och David Gilmour är några av de som måste finnas med. Men så fattades några. Jag undrar hur man i all världen kan förbigå namn som exempelvis Ritchie Blackmore, Carlos Santana, Peter Green, B. B. King och Ry Cooder. Hur tänkte man då? 

måndag 6 januari 2020

Facit till gårdagens hjärngympa

19

Förklaring: Man kan tänka sig två kvadrater. Den ena (A) står helt rakt och vilar på basen. Den andra (B) är vriden 45 grader. I hörnen finns talen. I kvadrat A har vi talen 1 3 6 och 10. Skillnaden ökar med 1: 2 3 och 4. I kvadrat B har vi talen 1 6 12 och 19. Skillnaden ökar med 1: 5 6 och 7.

Det kan finnas andra lösningar på denna "kluring", men denna är min lösning. Och jag har tolkningsföreträdet, eftersom det är jag som har hittat på detta problem. 

söndag 5 januari 2020

Jantelagen ännu en gång

Ett litet tillägg till det som jag skrev här...

Jag var inte som flertalet. Det var något "märkvärdigt" med mig. En klasskamrat sade till mig en gång att jag var "lillgammal". Och jag hade läst mera filosofi än någon annan när vi började läsa filosofi i klassen. Och jag skrev små filosofiska "anteckningar" som kanske ingen annan i min ålder kunde förstå.

Kanske var jag "särbegåvad" utan att någon hade insett det. Någon gång gjorde bröderna ett IQ-test på mig och det visade sig, att jag borde ha en IQ åtminstone över 120. Men jag tyckte att skolan var tråkig och ingen hade förklarat för mig hur viktigt det var att skaffa bra betyg. Jag ansträngde mig aldrig så mycket i skolan. Jag förstod inte poängen med det. Jag skulle ju bli stor och berömd författare...

Hjärngympa

1      3      6

1             6

?    10    12

Vad skall ersätta frågetecknet? Ett rätt svar i denna blogg i morgon.

lördag 4 januari 2020

Återseende

Vi ser "Matador" igen. Den håller fortfarande. Och jag tänker, att den på sätt och vis är bättre än "Fanny och Alexander". Får man tycka så?

fredag 3 januari 2020

Det sätter spår...

En gång i min ungdom blev jag ordentligt "tillplattad" av en mig närstående person. Han frågade mig - utan att vänta sig något svar - något i stil med:
"Vad är det som får dig att tro att du är något märkvärdigt? Du är en helt vanlig kille."

Det plus en del annat i samma stil som hände i ungdomen gjorde att jag ända sedan dess måste bevisa, att jag inte är som vem som helst. Jantelagen har förföljt mig genom livet. Jag har exempelvis sällan fått uppleva, att någon i chefsställning har höjt mig till skyarna i något sammanhang. Det är jag själv som har fått jämföra mig med andra i liknande arbeten för att kunna konstatera, att jag var bland de bästa i riket när det gällde vissa arbeten. Cheferna ville kanske inte att jag skulle få känna mig "stöddig" eller "kaxig". 
De ville kanske inte ge mig anledning att kräva en stor löneförhöjning. Men, men... Det fanns ju kollegor som insåg, att jag var duktigare än de flesta andra när det gällde vissa uppgifter.

Numera vet jag, att jag inom vissa områden är grymt bra. Men jag vet också, att jag är helt "useless" inom vissa andra områden. Och så är det kanske även för många andra. På det viset är jag kanske inte "något märkvärdigt". Jag kan själv tillämpa Jantelagen på mig. Det behövs inte, att någon utomstående så att säga bankar mig i huvudet med hur medelmåttig jag är. 

Numera vet jag exempelvis, att jag är mycket intelligent och höggradigt kreativ. Jag vet mina styrkor och mina svagheter. Jag låter ingen "platta till mig" utan att h*n har bra på fötterna. 

onsdag 1 januari 2020

Målsättningar?

Så här på årets första dag kanske man skall precisera några mål. Jag är skeptisk till det. Om man inte når sina mål, så blir man kanske knäckt. Men jag tänker i alla fall åtminstone
* hålla hjärnan i gång med många olika saker som är bra för att hålla det kognitiva förfallet borta 
* hålla kroppen i form med joggning, raska långpromenader, fysisk träning utan redskap och lite yoga

Jag har redan börjat så smått. Fyra böcker läses samtidigt: en bok med "kluringar" från Mensa, en bok om att leva mera kreativt, en bok om att träna hjärnan och en bok full med tankenötter.

Och så önskar jag en värld full med fred, kärlek och förståelse. Ödmjukhet, överseende, förlåtelse och försoning. Som en början.