onsdag 21 februari 2018

Dagens citat

"Kvantmekaniken visade fram de subtila sätt på vilka observatören och det som observeras är sammanvävda." (s. 29)

"Ett av huvuddragen i den allmänna relativitetsteorin är att frågor om materien inte kan skiljas från frågor om rum och tid." (s. 46)

"Världen överflödar av djupa system, som visar tecken på att enormt 'arbete' lagts ned på att forma dem." (s. 140)

"Universum är i själva verket ett sammanhängande helt. Ett äpples fall på jorden påverkas av och påverkar i sin tur månens ställning. Elektronerna i atomen påverkas av skeenden i kärnan." (s. 160)

"En analytisk utsaga är en utsaga vars sanning (eller falskhet) följer direkt ur de använda ordens innebörd. 'Alla ungkarlar är män' är till exempel en analytisk utsaga. Utsagor som inte faller innanför denna kategori kallas 'syntetiska' (...) Hur mycket man än försöker kan man aldrig härleda en syntetisk utsaga ur en analytisk utsaga." (s. 190)

"Sökandet efter ett slutet logiskt schema som ger en fullständig och självkonsistent förklaring till allting är dömt att misslyckas." (s. 233)

"Genom medvetna varelser har universum skapat självmedvetenhet. Det kan inte vara en trivial detalj, inte någon liten biprodukt av själlösa, oavsiktliga krafter. Det är verkligen meningen att vi skall finnas här." (s. 239)

(Ur Paul Davies' bok "I huvudet på Gud : den vetenskapliga grunden för en lagbunden värld", Prisma Magnum 1994.)

Inga kommentarer: